Tisková zpráva Grand Jour 2011

Festival vín ze Champagne skončil

Tisková zpráva, Praha, 21. listopadu 2011
 
Minulý týden proběhla Cooking show s champagne v restauraci SaSaZu, což byl poslední bod letošního programu Grand Jour de Champagne Prague 2011. Tím se uzavřely pomyslné brány pátého ročníku festivalu. Počet návštěvníků od minulého roku opět narostl, počet letošních účastníků přesáhl číslo 1200, nejnavštěvovanější byla tradičně Champagne Exhibition ve Smetanově síni Obecního domu. V současné době již organizátor, kterým je House Champagne Group, rozbíhá přípravy na další ročník. Ambicí je ten právě uzavřený opět překonat případně akci posunout pro rok 2012 do jiného velkoměsta.
 
„Jsem přesvědčen, že koncept Grand Jour je správný a velmi dobře umožňuje prezentovat všechny obchodní situace a oslovovat cílové skupiny odborné veřejnosti i laické klientely. Stále proto plánujeme její rozšíření (včetně sommeliérské soutěže) na zajímavé trhy v zahraničí,“ uvádí head sommelier House Champagne Group Aleš Pokorný. Letošního festivalu se zúčastnilo 16 champagne domů. Ty měli návštěvníci možnost poznat především během velké Champagne Exhibition ve Smetanově síni Obecního domu. Na jednom místě bylo možno porovnat champagne od malých rodinných firem, které jsou nicméně velmi prestižní a patří mezi top producenty (například Diebolt-Vallois, Bonnaire, Francoise Bedel, R&L Legras), přes klasické firmy střední velkosti (např. Louis Roederer, Delamotte, de Venoge, Gardet), až po producentské giganty (např. Jacquart, Piper-Heidsieck, G.H.Mumm, Perrier Jouët) či družstva (Mailly Grand Cru).
Již třetí ročník mezinárodní sommeliérské soutěže Sommeliér Trophée de Champagne, která je zaměřená pouze na champagne, letos ovládli zahraniční účastníci. Ve finále, které se odehrálo v rámci Champagne Exhibition, předčil všechny ostatní Raimonds Tomsons z Lotyšska. Za ním se pak seřadili Reza Nahaboo ze Švýcarska a Rasťo Šuták ze Slovenska. Champagne na rozdíl od tichého vína vstupuje do mnoha dalších oblastí života (sport, kultura, slavnostní okamžiky rodinné i oficiální, atp.), do finále soutěže byla proto zařazena zvláštní disciplína – křest lodi symbolicky pojmenované po čísle časopisu Bubbles special, které vyšlo při příležitosti akce Grand Jour.
 
Opět se konaly dva speciální bankety. Velmi populární a tradiční je banket v Obecním domě, který ve Francouzské restauraci letos opět prezentoval její šéfkuchař Jacques Marie Nicolas Auffray. V rámci programu proběhlo rovněž mnoho tématických degustací. Z konkrétních champagne lze považovat za absolutní vrchol Salon Magnum 1988. Prezentace Blanc de Blanc ročníku 1982, champagne Bonnaire v podání Richarda Juhlina byla velmi zajímavá, v dané konstelaci vín zvítězilo u hostů banketů prestige cuvée Les Echansons od Mailly Grand Cru.  Samozřejmě proběhla již klasická a velmi žádaná degustace Champagne a Foie Gras od firmy Edouard Artzner. Jean-Francois Preau z Mailly Grand Cru, prezentoval v hotelu Palace degustaci full range tasting jedenácti typů champagne.
V podstatě lze těžko určit vrchol Grand Jour de Champagne Prague 2011, neboť v programu si každý si mohl najít úžasná vína, kombinace, atmosféru, či téma. Na dotaz, co je pro Vás Grand Jour de Champagne, odpověděl ředitel domu Mailly Grand Cru Jean-Francois Preau, jeden ze stabilních účastníků, jednoduše: “Grand Jour de Champagne?! To je rendez-vous v ráji!”