Výsledky soutěže

Výsledky soutěže:

  1. Sören Polonius (Švédsko)
  2. Milan Krejčí (Česká republika)
  3. Martin Babič (Česká republika)

V porotě zasedli například: Richard Juhlin, Ivo Dvořák, Martin Pastyřík, Libor Nazarčuk, Michal Šetka, Václav Vojíř a další

Tisková zpráva o Grand Jour 2009

Praha (Pressweb) – 1100 hostů během tří dnů, 1722 lahví champagne za téměř 2,5 milionu korun, 18 champagne domů – to jsou čísla, která charakterizují právě zakončený třetí ročník Grand Jour de Champagne 2009.

Záštitu nad akcí, kterou pořádá společnost House Champagne Group, převzal pražský primátor Pavel Bém, odborným patronem byl již tradičně Richard Juhlin, světoznámý publicista a guru champagne.
Skutečnost, že Grand Jour de Champagne 2009 poctilo svou návštěvou opět více hostů, organizátoři nabídli větší počet akcí a mimořádná osobní účast samotných majitelů či ředitelů champagne domů svědčí o tom, že festival Grand Jour de Champagne nabývá na věhlasu a stává se událostí mezinárodního významu v oblasti enologie a "haut gastronomie". Festival byl až na drobné výjimky 14 dnů před zahájením vyprodán!

Jedním z vrcholů festivalu byla bezesporu vertikální degustace domů Salon / Delamotte, vedená osobně ředitelem domu panem Didierem Depondem. Ročníky Salonu 1988, 1990, 1995, 1996 a 1997 uvedly hosty společně s prostředím Primátorského salonku Obecního domu téměř do stavu opojné beztíže. Sesterský dům Delamotte nabídnul nezapomenutelné, ale také bohužel neopakovatelné Magnum blanc de blancs 1996. Champagne, která patří bez diskuse na samý vrchol společně s noblesním Didierem Depondem, nabídla hned zpočátku nezapomenutelný zážitek.

S velkým zájmem byla očekávána opět vertikální degustace Champagne de Venoge ovšem v lahvích MAGNUM (1,5l), které vzhledem k procesu vývoje vína nabízí vyšší kvalitu než ve standardních lahvích, zvláště ve vysokých ročnících. Degustovaly se ročníky 1978, 1988, 1989, 1990, 1996 a kromě ikony 1978 Blanc de Blancs z Cramantu, mělo největší úspěch Magnum 1990. Degustace v hotelu di Carlo, kterou vedl charismatický Julien Martin, patřila k prvním vyprodaným!

Mailly Grand Cru a ředitel Jean Francois Preau patří ke stálým účastníkům Grand Jour a vždy překvapí něčím mimořádným. Pražským hostům tentokrát nabídnul totožnou degustaci, která se nedávno konala ve slavné pařížské restauraci Jules Verne v Eiffelově věži. Cuvée L´Intemporelle v ročnících 1990, 1996, 1999, 2002, 2004 a 2005. Při této příležitosti bylo představeno nové cuvée L´Intemporelle rosé 2004.

Richard Juhlin opět nabídnul svou "Silent tasting" prestižních cuvée, tentokrát jich bylo 9 (!) včetně světové premiéry L´Intempporelle rosé 2005. Jeho degustace je skutečnou světovou událostí ve světě champagne, pořádá jich maximálně deset do roka – z Prahy odlétal do Hong Kongu, kde ve slavné restauraci Spoon uskuteční podobnou, ne však tak obsáhlou degustaci.

Již standardní avšak stále velmi žádanou a populární akcí festivalu je Champagne a foie gras. Klasickou kombinaci představil tentokrát přímo zástupce jedné z nejprestižnějších firem Edouard Artzner Fréderic Cherpin.

V návaznosti na předchozí ročníky měli i letos organizátoři na zřeteli představit champagne jako gastronomické víno. Dva velké bankety uspořádané v rámci Grand Jour jsou toho důkazem. Stejně jako v loňském roce i letos jeden z banketů realizoval tým tří šéfkuchařů – Jiří Král z Francouzské restaurace, Jiří Štift z Mandarin Oriental Prague a Riccardo Lucque z Aromi.

Grand Champagne Exhibition se na rozdíl od prvních dvou ročníků konala ve Smetanově síni Obecního domu a dlužno říci, že nádherné prostředí a velkorysý prostor dodaly této přehlídce champagne na mimořádném lesku. V sále bylo po celé páteční odpoledne jako v úle a představitelé champagne domů byli v neustálém obležení zájemců o nahlédnutí do tajů toho kterého druhu champagne. „Jsem okouzlen tímto krásným prostorem a nadšen profesionální úrovní celého festivalu. Jedná se o skutečný unikát a já se již nyní upřímně těším na příští ročník,“ vyjadřuje své dojmy jeden z nejváženějších hostů pan hrabě Audoin de Dampierre z rodinného vinařství s dlouhou tradicí Comte de Dampierre.

Novinkou letošního Grand Jour de Champagne byla mezinárodní sommelierská soutěž, jejímž záměrem je povznést odbornou úroveň sommelierů. Návštěvníci Grand Champagne Exhibition mohli sledovat, s jakou lehkostí se vypořádali tři finalisté se zadanými úkoly od správného představení a podávání champagne přes výběr vhodného typu k určenému menu až po charakteristiku a určení podaného vína. Vítězem se stal Sören Polonius ze Švédska následován Milanem Krejčím ze společnosti Merlot d´Or (partner akce) a Martinem Babičem (Bugsy’s Bar / music club Phenomen). Všichni tři si vysloužili odměnu v podobě pracovně – poznávací cesty do kraje Champagne, kde budou nejen hosty, ale především výkonnými pracovníky několika champagne domů.

Během exhibice měli hosté příležitost ochutnat i světoznámé remešské buscuits od Fossier, mezi nimiž nechyběl druh určený k namáčení do sklenky s champagne. Neodmyslitelné foie gras prezentovala společnost Edouard Artzner a kdo si chtěl odpočinout od bublinek, měl příležitost ochutnat Cognac Voyer.

Nesmíme ovšem zapomenout na další velmi zajímavé stánky, mezi jinými prezentaci vinoték značky Liebherr, které se řadí k naprosté špičce ve svém oboru, stejně tak expozice sklenic Schott Zwiesel nabídla opakovaně hodnocenou sklenici na champagne z řady Viňa – ostatně všichni hosté během celého festivalu pili champagne právě z těchto sklenic! Tretter´s bar hostům servíroval vynikající a sofistikované koktejly s champagne, které byly příjemným zpestřením a pro některé z hostů jakousi sladkou tečkou za vyčerpávající exhibicí.

Prezentace champagne domů byla opravdu široká, milovníci smyslného nápoje měli možnost poznat tato vinařství – Paul Bara, Binet, Comte de Dampierre, Diebolt Vallois, Nicolas Feuillatte, Gardet, Gimmonet, Alfred Gratien, Henriot, Jacquart, Legras, Mailly Grand Cru, Bruno Paillard, Piper-Heidseick, Roederer, Salon/Delamotte, Taittinger, deVenoge.

Asi není příznivce champagne, kterého by neokouzlila atmosféra celého procesu výroby tohoto vína a tím i kouzlo kraje Champagne. Není třeba závidět finalistům sommelierské soutěže, stačí vykročit za hranici všedních dnů a vybrat si z lákavé nabídky Česko – francouzské cestovní agentury a společnosti Rail Europe, partnerů Grand Jour de Champagne.

Richard Juhlin, patron festivalu a uznávaný guru vín z kraje Champagne, shrnuje letošnímu ročník Grand Jour de Champagne slovy: “Grand Jour de Champagne zraje stejně jako víno a s každým dalším ročníkem získává na kvalitě. Bohatý program, rostoucí účast hostů i vystavovatelů, profesionální organizace a nově též sommeliérská soutěž – tím vším se letos může pochlubit. A nehovořím pouze za sebe, tentokrát jsem navíc mohl dojmy sdílet společně se svými kolegy, významnými zástupci champagne domů, z nichž řada na festival zavítala poprvé. Jejich pozitivní hodnocení a nadšení z tohoto zcela unikátního projektu jsou pro mne i pro House Champagne Groupe, která jej pořádá zcela zásadní. Těší mne, že mohu přispět k věhlasu svátku champagne evropského významu.“

Pár slov o Grand Jour 2009

5.–6. listopadu 2009 – Obecní dům, Praha
Největší evropský champagne festival pořádá agentura Krekom ve spolupráci s House Champagne Épernay-Prague.

Festival Grand Jour de Champagne Prague 2009 byl opravdovým svátkem!

1100 hostů během tří dnů, 1722 lahví champagne za téměř 2,5 milionu korun, 18 champagne domů – to jsou čísla, která charakterizují právě zakončený třetí ročník Grand Jour de Champagne 2009.
Záštitu nad akcí, kterou pořádá společnost House Champagne Group, převzal pražský primátor Pavel Bém, odborným patronem byl již tradičně Richard Juhlin, světoznámý publicista a guru champagne.
Skutečnost, že Grand Jour de Champagne 2009 poctilo svou návštěvou opět více hostů, organizátoři nabídli větší počet akcí a mimořádná osobní účast samotných majitelů či ředitelů champagne domů svědčí o tom, že festival Grand Jour de Champagne nabývá na věhlasu a stává se událostí mezinárodního významu v oblasti enologie a "haut gastronomie". Festival byl až na drobné výjimky 14 dnů před zahájením vyprodán!
Jedním z vrcholů festivalu byla bezesporu vertikální degustace domů Salon / Delamotte, vedená osobně ředitelem domu panem Didierem Depondem. Ročníky Salonu 1988, 1990, 1995, 1996 a 1997 uvedly hosty společně s prostředím Primátorského salonku Obecního domu téměř do stavu opojné beztíže. Sesterský dům Delamotte nabídnul nezapomenutelné, ale také bohužel neopakovatelné Magnum blanc de blancs 1996. Champagne, která patří bez diskuse na samý vrchol společně s noblesním Didierem Depondem, nabídla hned zpočátku nezapomenutelný zážitek.
S velkým zájmem byla očekávána opět vertikální degustace Champagne de Venoge ovšem v lahvích MAGNUM (1,5l), které vzhledem k procesu vývoje vína nabízí vyšší kvalitu než ve standardních lahvích, zvláště ve vysokých ročnících. Degustovaly se ročníky 1978, 1988, 1989, 1990, 1996 a kromě ikony 1978 Blanc de Blancs z Cramantu, mělo největší úspěch Magnum 1990. Degustace v hotelu di Carlo, kterou vedl charismatický Julien Martin, patřila k prvním vyprodaným!
Mailly Grand Cru a ředitel Jean Francois Preau patří ke stálým účastníkům Grand Jour a vždy překvapí něčím mimořádným. Pražským hostům tentokrát nabídnul totožnou degustaci, která se nedávno konala ve slavné pařížské restauraci Jules Verne v Eiffelově věži. Cuvée L´Intemporelle v ročnících 1990, 1996, 1999, 2002, 2004 a 2005. Při této příležitosti bylo představeno nové cuvée L´Intemporelle rosé 2004.
Richard Juhlin opět nabídnul svou "Silent tasting" prestižních cuvée, tentokrát jich bylo 9 (!) včetně světové premiéry L´Intempporelle rosé 2005. Jeho degustace je skutečnou světovou událostí ve světě champagne, pořádá jich maximálně deset do roka – z Prahy odlétal do Hong Kongu, kde ve slavné restauraci Spoon uskuteční podobnou, ne však tak obsáhlou degustaci.
Již standardní avšak stále velmi žádanou a populární akcí festivalu je Champagne a foie gras. Klasickou kombinaci představil tentokrát přímo zástupce jedné z nejprestižnějších firem Edouard Artzner Fréderic Cherpin.
V návaznosti na předchozí ročníky měli i letos organizátoři na zřeteli představit champagne jako gastronomické víno. Dva velké bankety uspořádané v rámci Grand Jour jsou toho důkazem. Stejně jako v loňském roce i letos jeden z banketů realizoval tým tří šéfkuchařů – Jiří Král z Francouzské restaurace, Jiří Štift z Mandarin Oriental Prague a Riccardo Lucque z Aromi.
Grand Champagne Exhibition se na rozdíl od prvních dvou ročníků konala ve Smetanově síni Obecního domu a dlužno říci, že nádherné prostředí a velkorysý prostor dodaly této přehlídce champagne na mimořádném lesku. V sále bylo po celé páteční odpoledne jako v úle a představitelé champagne domů byli v neustálém obležení zájemců o nahlédnutí do tajů toho kterého druhu champagne. „Jsem okouzlen tímto krásným prostorem a nadšen profesionální úrovní celého festivalu. Jedná se o skutečný unikát a já se již nyní upřímně těším na příští ročník,“ vyjadřuje své dojmy jeden z nejváženějších hostů pan hrabě Audoin de Dampierre z rodinného vinařství s dlouhou tradicí Comte de Dampierre.
Novinkou letošního Grand Jour de Champagne byla mezinárodní sommelierská soutěž, jejímž záměrem je povznést odbornou úroveň sommelierů. Návštěvníci Grand Champagne Exhibition mohli sledovat, s jakou lehkostí se vypořádali tři finalisté se zadanými úkoly od správného představení a podávání champagne přes výběr vhodného typu k určenému menu až po charakteristiku a určení podaného vína. Vítězem se stal Sören Polonius ze Švédska následován Milanem Krejčím ze společnosti Merlot d´Or (partner akce) a Martinem Babičem (Bugsy’s Bar / music club Phenomen). Všichni tři si vysloužili odměnu v podobě pracovně – poznávací cesty do kraje Champagne, kde budou nejen hosty, ale především výkonnými pracovníky několika champagne domů.
Během exhibice měli hosté příležitost ochutnat i světoznámé remešské buscuits od Fossier, mezi nimiž nechyběl druh určený k namáčení do sklenky s champagne. Neodmyslitelné foie gras prezentovala společnost Edouard Artzner a kdo si chtěl odpočinout od bublinek, měl příležitost ochutnat Cognac Voyer.
Nesmíme ovšem zapomenout na další velmi zajímavé stánky, mezi jinými prezentaci vinoték značky Liebherr, které se řadí k naprosté špičce ve svém oboru, stejně tak expozice sklenic Schott Zwiesel nabídla opakovaně hodnocenou sklenici na champagne z řady Viňa – ostatně všichni hosté během celého festivalu pili champagne právě z těchto sklenic! Tretter´s bar hostům servíroval vynikající a sofistikované koktejly s champagne, které byly příjemným zpestřením a pro některé z hostů jakousi sladkou tečkou za vyčerpávající exhibicí.
Prezentace champagne domů byla opravdu široká, milovníci smyslného nápoje měli možnost poznat tato vinařství – Paul Bara, Binet, Comte de Dampierre, Diebolt Vallois, Nicolas Feuillatte, Gardet, Gimmonet, Alfred Gratien, Henriot, Jacquart, Legras, Mailly Grand Cru, Bruno Paillard, Piper-Heidseick, Roederer, Salon/Delamotte, Taittinger, deVenoge.
Asi není příznivce champagne, kterého by neokouzlila atmosféra celého procesu výroby tohoto vína a tím i kouzlo kraje Champagne. Není třeba závidět finalistům sommelierské soutěže, stačí vykročit za hranici všedních dnů a vybrat si z lákavé nabídky Česko – francouzské cestovní agentury a společnosti Rail Europe, partnerů Grand Jour de Champagne.
Richard Juhlin, patron festivalu a uznávaný guru vín z kraje Champagne, shrnuje letošnímu ročník Grand Jour de Champagne slovy: “Grand Jour de Champagne zraje stejně jako víno a s každým dalším ročníkem získává na kvalitě. Bohatý program, rostoucí účast hostů i vystavovatelů, profesionální organizace a nově též sommeliérská soutěž – tím vším se letos může pochlubit. A nehovořím pouze za sebe, tentokrát jsem navíc mohl dojmy sdílet společně se svými kolegy, významnými zástupci champagne domů, z nichž řada na festival zavítala poprvé. Jejich pozitivní hodnocení a nadšení z tohoto zcela unikátního projektu jsou pro mne i pro House Champagne Groupe, která jej pořádá, zcela zásadní. Těší mne, že mohu přispět k věhlasu svátku champagne evropského významu.“

Champagne Tasting Menu tří šéfkuchařů

 6. listopadu 2009
 
Riccardo Lucque (Aromi)
Jiří Štift (hotel Mandarin Oriental)
Jiří Král (Francouzská restaurace)

 
 
Krevetový smetanový krém v pistáciovém korpusu
 
Na udici lovený mořský vlk s omáčkou ponzu, wasabi tobikko a kaviárem z létající ryby
 
Ravioli z humra s kokosovou pěnou a humrovou zmrzlinou
 
Rizoto s  čokoládovou omáčkou a višněmi doplněné ragů z perličky
 
Sorbet ala Bugsys - Phenomen Bar
 
Deset hodin vařený špalík z mladého vepře s pancettou a dýňovým

„Champagne bubble“ s marinovanymi kousky jablek a jablečnou pěnou Granny Smith
 
Koňak Francois Voyer a petit fours

 

 

Čtvrteční menu

 A. B.

 
Paštika z perličky, v chlebové krustě s medovým želé a kousky zlata
 
Langustinky v kapustovém listu s fáší z mořského ďase a šampaňskou omáčkou
 
Krém z bažanta gratinovaný v lanýžovém sabaionu, kousky marinovaných jablek s vinnou redukcí
 
Grilovaný kalifornský St. Jack na sépiovém rizotu s mango puré
zalité humrovou pěnou
 
Gratinovaná čekanka plněná králičím fricassé a foie gras s biscuit de Reims
 
„Champagne Bubble“ s mraženým medovým krémem a karamelizovaným grepem