V Praze proběhla ve dnech 16.–18. října ojedinělá událost mezinárodního rozměru. V Obecním domě se konal již druhý ročník největšího evropského champagne festivalu „Grand Jour de Champagne Prague 2008“. Důkazem mimořádnosti akce je osobní účast a exkluzivní patronát Richarda Juhlina, světoznámého sommeliérského guru z Champagne. Důležitost akce podtrhla i záštita Maison de la France. Třídenního setkání se zúčastnilo přes 1.000 osob, vypilo se 1.422 lahví a spotřebovalo 1,6 tuny ledu!
Celý program zahájil Richard Juhlin svou degustací „Silent tasting". „Velmi rád jsem opět přijal pozvání na tuto ojedinělou akci, neboť představuje skutečnou oslavu a mimořádný festival champagne, a to i v evropském kontextu. Odbornost pořadatelů je na nejvyšší úrovni a oproti loňskému roku je vidět velký pokrok. Jsem rád, že jsem tentokrát mohl vést i já vlastní degustaci," dodává Richard Juhlin, který v Praze představil také svou novou publikaci Juhlin Champagne Guide 2009.
Grand Jour de Champagne je nejen přehlídkou vína, ale také oslavou gastronomie. Hosté večerních banketů(bankety „Champagne menu" a „Champagne Haut Gastronomie"), které proběhly ve čtvrtek a pátek, se mohli přesvědčit, že champagne je gastronomické víno, které se může podávat i k několikachodovému menu. Champagne menu připravilo trio předních českých šéfkuchařů - Jiří Král, Francouzská restaurace Obecního domu, Ladislav Douša, šéfkuchař Holiday Inn a Jiří Štift, šéfkuchař Atmosféra City Tower. Velký zájem ze strany hostů byl projeven rovněž o čtvrteční program „Foie Gras a Champagne". Novinkou v letošním roce byla rovněž vertikální degustace Mailly Grand Cru „Les Échansons" ročníků 1982, 88, 95, 96 a 98.
Páteční program byl zahájen tzv. Hlavní degustací, která byla takovým malým veletrhem vín z champagne. Hostům se představily malé rodinné firmy, které vyrábí pouze desítky tisíc lahví, až po velké producenty s miliony lahví. Na akci se představilo hned několik novinek a raritních vín! Champagne dům de Venoge představil zcela nové prestige cuvée - ročníkové rosé Louis XV. 2002 a Mailly Grand Cru nabídl unikátní cuvée Exceptión Blance - Blanc de Blanc 1999. Mezi dalšími domy bylo možné vidět například: Barnaut, Boizel, Cattier, Diebolt Vallois, Nicolas Feuillatte, Gardet, Delamotte, Jacquart, Pol Roger, Roederer, Taittinger a další.
Pro znalce byla připravena prezentace raritních starých vín se širokou nabídkou zcela výjimečných ročníků. Vzhledem k narůstající poptávce po těchto unikátních lahvích vznikla nová spolupráce mezi Ondřejem Balíkem a Ericem Maillotem, kteří založili společnost Trésor Champagne Épernay-Prague. Hlavním cílem je vyhledávání a získávání starých a raritních ročníků champagne a jejich nabídka veřejnosti. Prezidentem společnosti je Eric Maillot. Společnost vlastní sklep jak v Épernay, v srdci Champagne, tak v Praze, srdci Evropy.
Součástí programu byla mimo jiné například degustace champagne a doutníků pod vedením mistra světa Habanossommeliéra Ivo Dvořáka. Celkovou exkluzivitu a noblesu akce podtrhla i řada společností, které představily své novinky. Hosté mohli získat informace k zájezdůmTravel de Champagne, ochutnat čerstvého lososa od společnosti Lars Jacobsen, remešské biscuits od Fossiér či řadu dalších skvostů, jako například: Deléans - čokoládová umělecká manufaktura, Cognac Voyer, Schott Zwiesel - sklo apod. O pohodlí hostů se postarala značka Hästens, kterou zastupuje společnost Vagner Design, s.r.o. Ta pro hosty vystavila v místě konání postel z koňských žíní v hodnotě 500.000,- Kč.
Exkluzivní přehlídka champagne byla zakončena v sobotu golfovým turnajem „Hästens Golf & Champagne Trophy 2008" v Hostivaři. Účastníci turnaje měli zcela výjimečnou příležitost na každé jamce vychutnat skleničku od těch nejlepších champagne domů! Gastronomický zážitek připravila společnost Lars Jacobsen v podobě dvou čerstvě vylovených tuňáků, ze kterých pak šéfkuchaři Francouzské restaurace přímo na místě připravili pro hráče hned několik typů pokrmů.
Festival „Grand Jour de Champagne Prague 2008" se stal mimořádnou společenskou událostí, které se zúčastnila řada významných osobností. „Grand Jour de Champagne není pouhým představením gastronomických produktů, ale i konkrétní prezentací a oslavou francouzské kultury a celé Francie. Na příští rok plánujeme rozšíření programu nejenom o nové domy a značky, ale také chceme zařadit bohatší kulturní program," dodává závěrem Ondřej Balík, jednatel pořádající společnosti Krekom.