Tisková zpráva

V Praze proběhla ve dnech 16.–18. října ojedinělá událost mezinárodního rozměru. V Obecním domě se konal již druhý ročník největšího evropského champagne festivalu „Grand Jour de Champagne Prague 2008“. Důkazem mimořádnosti akce je osobní účast a exkluzivní patronát Richarda Juhlina, světoznámého sommeliérského guru z Champagne. Důležitost akce podtrhla i záštita Maison de la France. Třídenního setkání se zúčastnilo přes 1.000 osob, vypilo se 1.422 lahví a spotřebovalo 1,6 tuny ledu!

Celý program zahájil Richard Juhlin svou degustací „Silent tasting". „Velmi rád jsem opět přijal pozvání na tuto ojedinělou akci, neboť představuje skutečnou oslavu a mimořádný festival champagne, a to i v evropském kontextu. Odbornost pořadatelů je na nejvyšší úrovni a oproti loňskému roku je vidět velký pokrok. Jsem rád, že jsem tentokrát mohl vést i já vlastní degustaci," dodává Richard Juhlin, který v Praze představil také svou novou publikaci Juhlin Champagne Guide 2009.
Grand Jour de Champagne je nejen přehlídkou vína, ale také oslavou gastronomie. Hosté večerních banketů(bankety „Champagne menu" a „Champagne Haut Gastronomie"), které proběhly ve čtvrtek a pátek, se mohli přesvědčit, že champagne je gastronomické víno, které se může podávat i k několikachodovému menu. Champagne menu připravilo trio předních českých šéfkuchařů - Jiří Král, Francouzská restaurace Obecního domu, Ladislav Douša, šéfkuchař Holiday Inn a Jiří Štift, šéfkuchař Atmosféra City Tower. Velký zájem ze strany hostů byl projeven rovněž o čtvrteční program „Foie Gras a Champagne". Novinkou v letošním roce byla rovněž vertikální degustace Mailly Grand Cru „Les Échansons" ročníků 1982, 88, 95, 96 a 98.
Páteční program byl zahájen tzv. Hlavní degustací, která byla takovým malým veletrhem vín z champagne. Hostům se představily malé rodinné firmy, které vyrábí pouze desítky tisíc lahví, až po velké producenty s miliony lahví. Na akci se představilo hned několik novinek a raritních vín! Champagne dům de Venoge představil zcela nové prestige cuvée - ročníkové rosé Louis XV. 2002 a Mailly Grand Cru nabídl unikátní cuvée Exceptión Blance - Blanc de Blanc 1999. Mezi dalšími domy bylo možné vidět například: Barnaut, Boizel, Cattier, Diebolt Vallois, Nicolas Feuillatte, Gardet, Delamotte, Jacquart, Pol Roger, Roederer, Taittinger a další.
Pro znalce byla připravena prezentace raritních starých vín se širokou nabídkou zcela výjimečných ročníků. Vzhledem k narůstající poptávce po těchto unikátních lahvích vznikla nová spolupráce mezi Ondřejem Balíkem a Ericem Maillotem, kteří založili společnost Trésor Champagne Épernay-Prague. Hlavním cílem je vyhledávání a získávání starých a raritních ročníků champagne a jejich nabídka veřejnosti. Prezidentem společnosti je Eric Maillot. Společnost vlastní sklep jak v Épernay, v srdci Champagne, tak v Praze, srdci Evropy.
Součástí programu byla mimo jiné například degustace champagne a doutníků pod vedením mistra světa Habanossommeliéra Ivo Dvořáka. Celkovou exkluzivitu a noblesu akce podtrhla i řada společností, které představily své novinky. Hosté mohli získat informace k zájezdůmTravel de Champagne, ochutnat čerstvého lososa od společnosti Lars Jacobsen, remešské biscuits od Fossiér či řadu dalších skvostů, jako například: Deléans - čokoládová umělecká manufaktura, Cognac Voyer, Schott Zwiesel - sklo apod. O pohodlí hostů se postarala značka Hästens, kterou zastupuje společnost Vagner Design, s.r.o. Ta pro hosty vystavila v místě konání postel z koňských žíní v hodnotě 500.000,- Kč.
Exkluzivní přehlídka champagne byla zakončena v sobotu golfovým turnajem „Hästens Golf & Champagne Trophy 2008" v Hostivaři. Účastníci turnaje měli zcela výjimečnou příležitost na každé jamce vychutnat skleničku od těch nejlepších champagne domů! Gastronomický zážitek připravila společnost Lars Jacobsen v podobě dvou čerstvě vylovených tuňáků, ze kterých pak šéfkuchaři Francouzské restaurace přímo na místě připravili pro hráče hned několik typů pokrmů.
Festival „Grand Jour de Champagne Prague 2008" se stal mimořádnou společenskou událostí, které se zúčastnila řada významných osobností. „Grand Jour de Champagne není pouhým představením gastronomických produktů, ale i konkrétní prezentací a oslavou francouzské kultury a celé Francie. Na příští rok plánujeme rozšíření programu nejenom o nové domy a značky, ale také chceme zařadit bohatší kulturní program," dodává závěrem Ondřej Balík, jednatel pořádající společnosti Krekom.

Pár slov o Grand Jour 2008

16.–18. října 2008 – Obecní dům, Praha

Největší evropský champagne festival pořádá agentura Krekom ve spolupráci s House Champagne Épernay-Prague.
 
Hlavní i tematické degustace
Prohlídka zajímavých výrobců champagne od rodinných podniků, přes prestižní domy po velkovýrobce. Prezentace haut gastronomie v podání prestižních šéfkuchařů – autogramiáda Richarda Juhlina a prodej jeho knih – delikatesní produkty – vysoké ročníky v Champagne Trésor – nabídka zájezdů House Champagne Czech-French Travel Agency – inspirace pro vánoční dárky všech kategorií.
 
Grand Jour de Champagne 2008 se budou účastnit tyto champagne domy:
Barnaut, Boizel, Cattier, Delamotte, Diebolt Vallois, Nicolas Feuillatte, Gardet, Jacquart, Mailly Grand Cru, Pol Roger, Taittinger, deVenoge, Philliponnat, Roederer a další.
Další vystavovatelé:
Gisselbrecht – crémant d´AlsaceBailly Lapiére – crémant de Bourgogne
Cognac Francois Voyer
Fossiér – biscuits de Reims
Edouard Artzner – foie gras
Lars Jacobsen – losos
Deléans – čokoládová manufaktura
Champagne Trésor – specialista na raritní ročníky
Richard Juhlin books
Merlot d'Or
24. vánoční
House Champagne Czech-French Travel Agency

Champagne Menu

17. 10. 2008

 
Šnek s champagne nádivkou
Brut non vintage
 
Filet severského halibuta pečený v bukovém kouři se champagne sabaionem
Blanc de Blanc nebo Vintage
 
Králičí terina s liškami ve skořicové esenci
Blanc de Noirs nebo champagne na bázi Pinot Noirs
 
Dýňový krém s kousky pečené cukety a uzeným vepřovým jazykem
Ročníkové champagne
 
Dušená hovězí líčka  na  víně  Pinot Noir s Casulet d´Champagne a nokem ze sladkého česneku
Blanc de Noirs nebo champagne na bázi Pinot  Noirs, připadne Cuvée, nebo vyšší ročník
 
Marinovaná hruška s hořkou čokoládou Valthrona na kaštanovém puré
Demi sec
 

Káva a petit fours 

Champagne Tasting Menu

16. 10. 2008 

LOSOS LARS JAKOBSEN,
plátek jemně uzeného lososa na Champagne créme fraiche
a mousse z bazalkovo šafránovým kaviárem
Brut non vintage
 
FILET Z MOŘSKÉHO JAZYKA
s pošírovanou ústřicí „Belon“ na fenyklovém ragů Pernod
a šafránovou sedlinou s omáčkou Bouillabaisse
Blanc de Blanc nebo Extra Brut
 
KRÁLIČÍ VELOUTÉ S VANILKOU
a pečenou ledvinkou balenou v „Bayonne“ šunce
provoněné hoblinou čerstvého lanýže
Blanc de Noirs nebo víno champagne na bázi Pinot Noirs
 
SLADKOVODNÍ RÁČCI A KŘEPELČÍ VAJÍČKO
s omáčkou ze sušených smržů a šampaňským sabayonem
Blanc de Noirs nebo víno champagne na bázi Pinot Noirs

KŘEPELKA PLNĚNÁ BÍLÝMI KACHNÍMI JÁTRY
s krupkovým rizotem s jedlými kaštany a pěnou z topinamburů
Ročníkové champagne

TELECÍ NA VINNÉ OMÁČCE
ze sušených hroznů a cibulek, bramborovo dýňové puré
a restovaná zelenina brunoaz
Cuvée, alebo Rosé

ČOKOLÁDOVÁ TRUBIČKA
s pomerančovým krémem a mraženým pomerančovým champagne sorbetem
Demi Sec