Výsledky soutěže

 Výsledky soutěže:

  1. Milan Krejčí (Česká republika)
  2. Alena Mičková (Česká republika)
  3. Martin Babič (Česká republika) 

V porotě zasedli například: Richard Juhlin, Ivo Dvořák, Martin Pastyřík, Libor Nazarčuk, Michal Šetka, Václav Vojíř a další

Tisková zpráva

Všechny láhve champagne vypity – čtvrtý ročník festivalu Grand Jour de Champagne Prague 2010 skončil

Tisková zpráva, Praha, 2010
Brány čtvrtého ročníku evropského festivalu Grand Jour de Champagne Prague 2010, který se konal v Obecním domě v termínu 21. - 23. října, se uzavřely, a komu se nepodařilo zúčastnit, možná také z důvodu vyprodání kapacity již 14 dnů před zahájením akce, musí si počkat na jeho další pokračování v příštím roce.
 
Festivalu se v letošním roce zúčastnilo cca 1 100 hostů a akce opět přilákala celou řadu osobností a reprezentantů champagne domů.
Byly prezentovány následující champagne domy: Bonnaire, Francoise Bedel, Diebolt-Vallois, Comte Audoin de Dampierre, Gardet, Pierre Gimonnet, Alfred Gratien, Piper-Heidsieck, Henriot, Jacquart, L&R Legras, Mailly Grand Cru, G.H.MUMM, Perrier Jouët, Salon/Delamotte, De Venoge, Louis Roederer.
Letošní ročník a jeho bankety ve Francouzské restauraci Obecního domu si nenechali ujít také velvyslanec Francie v České republice, jeho excelence Pierre Lévy, a obchodní rada Velvyslanectví Francie v České republice Bernard Boidin. Mimochodem Velvyslanectví Francie převzalo v letošním roce nad festivalem záštitu.
Záštitu poskytli také primátor hlavního města Prahy, Hospodářská komora České republiky, Obchodní institut a Atout France.
Během velké Champagne Exhibition ve Smetanově síni Obecního domu, s počtem návštěvníků 550 osob, se opět podařilo organizátorům – společnosti House Champagne Group – vytvořit mimořádně zajímavé portfolio prezentujících se champagne domů. Na jednom místě měli návštěvníci možnost porovnat champagne od malých rodinných firem (nicméně velmi prestižních a patřících mezi top producenty) – Diebolt-Vallois, Gimonnet, Bonnaire, Francoise Bedel, L&R Legras, přes klasické firmy střední velkosti - Louis Roederer, Salon/Delamotte, De Venoge, Comte Audoin de Dampierre, Gardet, Henriot, také družstva – Mailly Grand Cru, až po producentské giganty - Jacquart, Piper-Heidsieck, G.H.MUMM, Perrier Jouët.
Snad již tradiční součástí programu Grand Jour de Champagne je mezinárodní sommeliérská soutěž Sommeliér Trophée Grand Jour de Champagne, která je jako jedna z mála zaměřená pouze na champagne. Prestižní složení poroty (čestný předseda, guru champagne a patron akce Richard Juhlin, předseda Martin Pastyřík, prezident Asociace sommeliérů ČR, Ivo Dvořák, viceprezident Asociace sommeliérů ČR, Michal Šetka, šéfredaktor Wine&Degustation, Václav Vojíř, majitel Bugsy´s Baru, David Beránek, marketing & sales manager Coloseum Restaurants, s.r.o. garantovalo odbornou kvalitu na nejvyšší úrovni. Champagne na rozdíl od tichého vína vstupuje do mnoha dalších oblastí života (sport, kultura, slavnostní okamžiky rodinné i oficiální, atp.). Do finále soutěže byla proto zařazena zvláštní disciplína – svatební přípitek skutečným novomanželům - na pódiu Smetanovy síně z láhve jeroboam (obsah 3 litry, váha cca 5 kg). Finále bylo návštěvníky Champagne Exhibition překvapivě mimořádně sledované. Do finále se probojovala trojice Alena Mičková, Martin Babič a Milan Krejčí. Vítězem se stal favorit ověnčený nedávno druhým místem na mistrovství světa sommeliérů – Milan Krejčí.
Opět se již tradičně ve Francouzské restauraci Obecního domu konaly dva bankety. Velmi populární je první banket tří šéfkuchařů (Roman Paulus z restaurace hotelu Radisson SAS Alcron, Jiří Štift z hotelu Mandarin Oriental a Jacques Marie Nicolas Auffray z Francouzské restaurace Obecního domu). Tentokrát se všichni soustředili na zcela originální prezentaci svých chodů. Musíme vyzdvihnout "snow foie gras" Romana Pauluse (zmražená foie gras strouhaná na mořského vlka přímo před hosty), bramborovým pyré plněnou telecí kost, kulajdu zastříknutou esencí koňaku Jiřího Štifta nebo champagne bublinu Jacquese Auffraye.
Druhý banket pouze v podání šéfkuchaře Jacquese Auffraye byl zcela ve francouzském stylu. Z velmi vyrovnaného menu nelze nezmínit marinované ústřice s dressingem z maracuji a tapioki.
V rámci programu proběhlo mnoho tématických degustací. Z konkrétních champagne lze považovat za absolutní vrchol (včetně vzácnosti dané láhve) Salon Magnum 1988. Prezentace ročníku 1996 v podání Richarda Juhlina byla velmi zajímavá, v dané konstelaci vín zvítězilo u hostů prestige cuvée Les Echansons od Mailly Grand Cru. Samozřejmě proběhla již klasická a velmi žádaná degustace Champagne a Foie Gras od firmy Edouard Artzner, tentokrát v útulných prostorách Cigar Clubu v La Bodeguita del Medio. Jeden ze stabilních účastníků Grand Jour de Champagne, ředitel domu Mailly Grand Cru, Jean-Francois Preau, prezentoval ve Ville Richter vertikální degustaci cuvée L´Intemporelle.
Golfový turnaj se konal tradičně v Prague City Golf Club na Zbraslavi. A hvězdou dne tentokrát nebylo pouze champagne, ale také tuňák Big Eye, který vážil celých 100 kg. Dle zástupce firmy Lars Jakobsen byla taková ryba dovezena do České republiky vůbec poprvé. Turnajový model - 9 jamek - 9 champagne - 9 vítězů soutěže Nearest to the bottle - byl velmi náročný..., a to tak, že někteří museli vynechat i After Party v Bugsy´s Baru, na kterou zavítali kromě Richarda Juhlina i někteří zástupci champagne domů. Hlavní programovou náplní bylo Champagne Casino společnosti House Champagne Group, kde si hosté mohli vyzkoušet čerstvě nabyté znalosti champagne. Role krupiéra/sommeliéra se ujal sám majitel baru Václav Vojíř.
V podstatě lze těžko určit vrchol Grand Jour de Champagne Prague 2010 - v každém programu bylo možné najít úžasná vína, kombinace, atmosféru, či téma.
Dalšími vystavovateli v rámci akcí Grand Jour de Champagne Prague 2010, kromě champagne domů, byly společnosti 24. Vánoční a Česko-francouzská cestovní agentura a prezentovány byly také souvisejíci produkty jako Cognac Voyer, paštiky a foie gras Edouard Artzner, Biscuits Fossiér, elektrospotřebiče La Cornue a další.
Poděkování patří partnerům festivalu společnostem Mastercard, DIC, Lexus, U.S. Rest and Shop LLC, DéLonghi Praga, Hästens, Hotel Palace Praha.
Pořadatelem akce byla společnost House Champagne Group, produkci zajišťovala agentura Krekom, s.r.o.