Pár slov o Grand Jour 2007

2007 – Obecní dům, Praha
Největší evropský champagne festival pořádá agentura Krekom ve spolupráci s House Champagne Épernay-Prague. 

Hlavní i tematické degustace
Slovo „Champagne“ je vnímáno jako synonymum exkluzivity, luxusu a noblesy, ale je to i označení vynikajících vín a gastronomie. S víny z Champagne se setkáváme především při různých oslavách, křtech, welcome drincích, ale zkusili jste champagne Blanc de Blancs s lanýžovým rizotem či zvěřinou? Byli jste již ohromeni svěžestí ročníku 82? Účastnili jste se kompletního Champagne menu ? Měli jste možnost porovnat vedle sebe odlišné styly champagne ?
 
Popularita vín z Champagne prudce stoupá, chybí však možnost jejich srovnání i jiný hlubší pohled na mnohdy okázalý svět Champagne. A protože taková přehlídka dle dostupných informací neexistuje ani ve světovém srovnání, uspořádali jsme v listopadu roku 2007 v pražském Obecním domě první ročník Grand Jour de Champagne, který se setkal s velkým ohlasem mezi laickou i odbornou veřejností.
 
Dokladem mimořádnosti akce byla i osobní účast a exkluzivní patronát Richarda Juhlina, světoznámého sommeliérského guru vín z Champagne.

Menu Grand Jour de Champagne

Amuse Bouche
Pralinka z tygří krevety plněná mango vinegretem

Variace foie gras
Celá kachní Foie Gras d´Alsace E. Artzner na jablečném rosolu Granny Smith, celá husí Foie Gras d´Alsace E. Artzner na dýňovo jablečném chutney a restovaný plátek kachních Foie Gras na medové chilli omáčce
CHAMPAGNE DEMI SEC

Créme brullé z bretaňského humra, gratinované hroznovým cukrem, podávané s grilovanými mušlemi Sv. Jakuba na tomatovém brunoaise s pomerančovým olejem a humří medailonek na sépiovém rizotu s limetkovou pěnou
CHAMPAGNE BLANC DE BLANCS

Filet kambaly, pošírovaný v limetové páře, pureé z dýně a pečených brambor s romascem na karamelovém acetu balsamicu a dýňový krém s plátky cukety a dýňovým olejem
CHAMPAGNE BLANC DE NOIRS

Malinový wasabi sorbet na ledové tříšti

Jehněčí kotletky ze šumavského chovu, pečené s lilkem, servírované s gratinovanými lanýžovými bramborami na lanýžovém glacé, doplněné grilovanými mini tomaty
a šalotkou dušenou ve vinné redukci
CHAMPAGNE ROSÉ

Marinovaná hruška proložená plátky tmavé čokolády Valrhona na sekaných pistáciových oříšcích, nugátový krém s drcenou Champagne sušenkou Fossiér a s vanilkovou esencí se šafránem
CHAMPAGNE BRUT

Káva & petit fours